zondag 17 mei 2015

Jozef Thesin, een soldaat in de Groote Oorlog

Graf van Jozef Thesin
Op 25 oktober 2014 was het exact 100 jaar geleden dat een familielid sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog: Jozef Desideratus (Josephus Desiderius) Thesin, geboren in Erembodegem op 5 oktober 1892, landbouwer van beroep. Hij werd gemobiliseerd als soldaat in het Belgisch leger (9de Linieregiment) en sneuvelde op 25 oktober 1914, tijdens de Slag om de IJzer. Hij was 22 jaar oud. Hij had op dat ogenblik al de zware gevechten doorstaan rond de forten van Luik (Sart-Tilman) op 5 en 6 augustus (waar zijn regiment letterlijk werd gehalveerd) en de hevige strijd rond Antwerpen.
In de 'Tweede Lijst der Belgische Soldaten Gesneuveld voor het Vaderland', opgemaakt door het Rode Kruis, staat zijn familienaam fout gespeld als Thosin. De overlijdensakte in zijn militair dossier werd pas in 1917 opgemaakt en bevat erg weinig informatie. Er staat enkel vermeld dat hij sneuvelde in Ramskapelle op 25 oktober. Op zijn doodsprentje staat iets afwijkende informatie: namelijk dat hij sneuvelde op 26 oktober 1914 op 
"wachtpost op het bruggehoofd van Sint-Joris-aan-de-IJzer". Het
 Ie Bataljon van het 9de Linieregiment was op 24, 25 en 26 oktober inderdaad in gevecht te Sint-Joris (Saint-Georges), samen met elementen van de tweede legerdivisie. In de nacht van 25 op 26 oktober kregen de Belgische troepen in die regio erg zware artilleriebeschietingen te verduren. Soldaat Raoul Snoeck beschrijft die hel in zijn oorlogsdagboek: "25 oktober. De toestand wordt onhoudbaar. De loopgraven zijn verkruimeld door het schroot. Het terrein tussen de IJzer en de spoorweg wordt dag en nacht systematisch beschoten. Het puin stapelt zicht op. We worden letterlijk besproeid met shrapnels. (...) Dit is geen gevecht meer, dit is een slachtpartij. (...) De Duitsers zijn er in geslaagd de IJzer over te steken bij Diksmuide en Sint-Joris. (...); 26 oktober. Hevig artillerieduel. De Duitsers voeren een nieuwe aanval uit. We worden teruggeslagen achter de spoorlijn, waar we erin slagen hun kracht te breken. Maar projectielen van alle kalibers verpletteren ons, we vallen als vliegen". Jozef Thesin is dus wellicht in de nacht van 25 op 26 oktober gesneuveld, net vóór de IJzervlakte onder water werd gezet en de frontlijn langs de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide voor vier jaar tot stilstand kwam. Langs die oude spoorweg (nu een toeristisch fietspad) bevindt zich de Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle met het graf van Jozef Thesin. Heel veel graven van Belgische soldaten in Ramskapelle hebben geen naam. Dat is niet zo verwonderlijk. De eenvoudige houten kruisjes overleefde vaak de lange oorlogsjaren niet. 

Een bericht van zijn overlijden werd gepubliceerd in de krant De Volksstem op 8 februari 2016. De eredienst in de kerk van Erembodegem vond twee dagen later plaats. Zijn familie heeft dus pas 15 maanden later zijn overlijden vernomen.
Ontwerp nieuw uniform
Jozef Thesin
De naam Jozef Thesin staat vermeld op een gedenkteken aan de kerk van Erembodegem. In een boek over het dorp Erembodegem (Erembodegem. Een dorp, twee oorlogen, van auteur Cynrik De Decker) staat een opmerkelijke foto afgebeeld van soldaat Jozef Thesin. Opmerkelijk omdat hij poseert in een leger uniform dat nooit werd ingevoerd. In 1911 werd er een poging ondernomen om een nieuw uniform in te voeren in het Belgisch leger. De hoofdkleur was grijsblauw en de bijhorende helm deed volgens de toenmalige kranten denken aan die van de koloniale agenten en Londense politieagenten. Het 9de en het 12de Linie ontvingen samen met het 2de Jagers te Paard een dertigtal van deze uniformen als proef. Jozef Thesin behoorde tot het 9de Linie én tot de lichting 1912 wat dus wellicht verklaart waarom hij op de foto in dat uniform poseert. Het uniform werd uiteindelijk niet aangenomen. De foto kan dus enkel gemaakt zijn tijdens zijn de legerdienst van Jozef Thesin in 1912. In het Koninklijk Legermuseum in Brussel is een vitrine aanwezig waarin ondermeer de helm staat opgesteld die bij dit uniform hoorde.


Overlijdensbericht in de krant De Volksstem

Helmen 9de Linie in het Koninklijk Legermuseum Brussel















Info:
Josephus Desiderius Thesin
G
eboren: Erembodegem, 5/10/1892

Overleden: Ramskapelle, 25/10/1914
Moeder: Marie-Léontine Raes
Vader: Jan-Marinus Thesin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten