dinsdag 19 mei 2015

Het graf van Lucien Van den Hove in Léopoldville (Kinshasa)

Het graf van Lucien Van den Hove
Lucien Van den Hove, een broer van mijn grootvader Frans Van den Hove, overleed op 7 april 1942 in Léopoldville (het huidige Kinshasa) en werd daar ook begraven. Recent dook er een foto op van zijn graf in Belgisch Congo waar ik al erg lang naar op zoek was (met dank aan Geertrui Berlengé). Er moeten ooit meerdere exemplaren geweest zijn van deze foto, gemaakt in de jaren '60 (?), maar die zijn allemaal verloren gegaan. 

Er zat ook een krantenknipsel bij waarin de dood van Lucien werd gemeld. Interessanter was een haast onleesbaar stukje tekst dat met potlood in de kantlijn van het artikel was geschreven: "
Wij hebben dit den 21 Juli 1942 vernomen en gij?" Dat zinnetje verwijst wellicht naar de bijzondere omstandigheden waarin hij stierf. Lucien overleed immers tijdens de Tweede Wereldoorlog. België was toen bezet gebied en de communicatie met de kolonie zal op dat ogenblik wel heel erg moeilijk geweest zijn. Wellicht heeft onze familie in België zijn dood pas maanden later vernomen.

Enkele jaren geleden vond ik in zijn administratief dossier (bewaard in het 
Afrika-archief) ook een kopie van een telegram terug, verzonden vanuit Léopoldstad naar de Belgische regering en administratie in ballingschap in Londen, waarin zijn overlijden werd gemeld.

Administratieve fiche (Afrika-archief) met foto's van Lucien Van den Hove en zijn echtgenote Juliette Van Damme

Lucien Van den Hove

Overlijdensbericht Lucien Van den Hove


Geen opmerkingen:

Een reactie posten