zondag 28 juni 2009

Piloot Jean-Hilaire Thesin

Hilaire Thesin in een Fairey Fox toestel
Op zaterdag 22 september 1934 vertrok een fonkelnieuw Fairey Fox vliegtuig van het Belgisch leger vanop de militaire luchtmachtbasis van Evere. Aan boord twee testpiloten: adjudant Guillaume Paquay en adjudant Jean-Hilaire Thesin

Rond 10u die ochtend sloeg het noodlot toe en ontplofte het vliegtuig op 600 meter hoogte boven Perk (gemeente Steenokkerzeel). Piloot Paquay kwam om in het vliegtuig. Jean-Hilaire Thesin probeerde zich nog tevergeefs te redden, maar zijn valscherm ging niet meer open en hij stortte te pletter. Het bericht van het gruwelijke ongeval was de dag erop te lezen in zowat alle nationale kranten. Piloot Jean-Hilaire Thesin was 29 jaar oud en de zoon van Jan Marinus Thesin en Maria Raes. Het gezin woonde in Erembodegem en telde in totaal 7 kinderen. Op 10 maart 1927 verwierf Thesin het militaire vliegbrevet. Hij maakte op het vliegveld van Schaffen deel uit van het 2de Smaldeel van de 1ste Groep van het 2de Luchtvaart regiment. Vervolgens werd hij overgeplaatst naar de Etablissement d’Aéronautique te Evere en werd er testpiloot.

krantenknipsels in een fotoalbum van Frans Van Volxem
In een fotoalbum van mijn overgrootvader, Frans Van Volxem, vond ik enkele ingekleefde krantenknipsels van het ongeval en de begrafenis terug. Op één ervan is de foto van het vliegtuigwrak te zien. Een kleine getuigenis van hoe dit dramatisch ongeval de familie destijds zeker niet onberoerd heeft gelaten. De familie Thesin bracht die 22ste oktober 1934 immers andermaal een zwaar offer. Op 25 oktober 1914 sneuvelde de oudste zoon van het gezin, Jozef Desideratus Thesin, aan het IJzerfront, tijdens de eerste slag om de IJzer.

Herdenkingskruis in Perk
Piloot Jean-Hilaire Thesin werd met militaire eer en onder massale belangstelling begraven in Erembodegem. Zijn graf is er nog steeds. Op de plaats van het ongeval in Perk heeft er heel lang een herdenkingskruis gestaan met de namen van beide vliegeniers, mogelijk gemaakt door de vader van piloot Paquay die steenhouwer was. In de jaren '80 of '90 is het kruis echter verdwenen, vermoedelijk weggenomen of weggeploegd door een landbouwer. Dankzij speurwerk van luchtvaartspecialist Hubert Verstraeten is er wel een foto teruggevonden bij familie van piloot Paquay waarop een houten (?) herdenkingskruis is te zien met kransen en twee biddende kinderen.

begrafenisstoet in Erembodegem

In Erembodegem doen veel verhalen de ronde over Jean-Hilaire Thesin. Hij reed met een motor en zou een waaghals geweest zijn. Af en toe vloog hij ook laag over Erembodegem. Veel inwoners herinnerden zich dat nog. Van zijn begrafenis en de rouwstoet doorheen Erembodegem zijn een reeks foto's bewaard gebleven die getuigen van de indrukwekkende plechtigheid die het moet geweest zijn en de massa volk die op de been was.

De volledige fotoreeks van de begrafenis in Erembodegem kan je terugvinden in dit fotoalbum. Binnenkort wordt er op de plaats van de vliegtuigcrash in Perk een nieuw gedenkteken ingehuldigd.


Piloot Jean-Hilaire Thesin, uiterst rechts


7 opmerkingen:

  1. Dag peter,

    Opnieuw een meeslepend artikel en inderdaad een dag om naar uit te kijken.

    grt Kristoff

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.grafzerkje.be/pages/RONDLEIDING/SCHAARBEEK.html "Vele kregen een bronzen omlijsting die er mocht wezen. De nabijheid van een vliegveld heeft er mee te maken dat enkele piloten hier hun laatste rustplaats kregen. Vliegenier Guy Paquay stierf in dienst. Zijn vliegtuig stortte neer in Perk. Een afbeelding van het vliegtuig, met gebarsten vleugel, siert het monument."

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De foto hierboven van het herdenkingskruis is waarschijnlijk een voorlopig grafkruis in hout. Het stenen kruis dat "verdwenen" is stond anders georienteerd, namelijk met de tekstzijde naar het westen en niet naar het oosten zoals op bovenstaande foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. geachte Heer
    ons moeder Adrienne Maes is 98. Ze was 11 waanner ze in Erembodegem leefde. Ze herinnert zich verschillende taferelen in verband met Hilaire Thesin:
    - wanneer Hilaire met zijn vliegtuig over de gemeente vloog, daalde hij zeer laag; de spelende kinderen riepen dan "Hilaire is daar, Hilaire is daar...." zijn moeder liep naar buiten in de tuin en wuifde met wat ze op dat ogenblik in haar hand had: een schoteldoek, een neusdoek....
    - Hilaire had een motor waarmee hij door Erembodegem raasde de Hoogeweg af naar huis. Hilaire met zijn erwtenkasser (in dialect). Hij was een waaghals.
    - Hilaire droeg vaak een kostuum uit bruine fluweel
    - Op den dans, wilde alle meisjes met Hilaire dansen.
    Met hoogachting
    voor Adrienne Maes (adriana.maes@telenet.be)
    Felix A. D'Haeseleer zoon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de informatie. Wat u vertelt is herkenbaar. Het is een verhaal dat meerdere mensen mij al verteld hebben. Vriendelijke groeten.

      Verwijderen
  5. Mijn moeder was op het ogenblik van het vliegtuigongeval de vriendin/verloofde van Hilaire.
    Graag contact via dannymarleen@skynet.be

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik ben op deze site gekomen door een relic van dit ongeval de stuurknuppel van het vliegtuig van beide piloten . Het is een verhaal dat mij raakt

    BeantwoordenVerwijderen