Graf van Alfons Fauconnier met de vermelding opgeëiste 1914-18 |
Na de terugtrekking van het Belgische leger achter de IJzer werd het bezette gedeelte van België door de Duitsers verdeeld in drie zones. Een eerste (kleine) zone was het Operationsgebiet of de frontzone, waar de krijgswet van toepassing was. Daarnaast had je het Etappen-gebiet, een eveneens militaire zone met depots en verbindingen. Dit tweede gebied besloeg naast Oost- en West-Vlaanderen de zuidelijke delen van de provincies Henegouwen en Luxemburg. De rest van ons land vormde het Generalgouvernement Brussel.
Mijn familie, die in Zuid-Oost Vlaanderen woonde, bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog dus in het Etappen-gebiet. Wie als jongeman in dit gebied werd gearresteerd belande niet in Duitsland, maar werd gedeporteerd naar het front! Daar werden men ingedeeld bij Zivilarbeiter-Bataillonen en ingezet langs de frontlijn van Verdun tot aan de Belgische kust. Deze gedeporteerden moesten spoorwegrails en loopgraven aanleggen, bunkers bouwen en prikkeldraad spannen.
verklaring geschreven door de burgemeester van Deftinge |
Dit lot stond ook Cyriël De Geyter te wachten (broer van August De Geyter). Bij opzoekingswerk in het archief van het Koninklijk Legermuseum in Brussel vond ik een document hierover: een verklaring van de toenmalige Burgemeester van Deftinge, in het Frans opgesteld, waarin hij bevestigde dat Cyrille De Geyter in 1916 als spoorwegarbeider werd gevangen genomen omdat hij weigerde voor de Duitsers te werken. Zonder enige twijfel is hij vervolgens als Zivilarbeiter aan het Frans-Duitse front terechtgekomen, want in dezelfde verklaring staat dat hij in mei 1918 naar Frankrijk probeerde te vluchten, maar opnieuw werd gevangengenomen. De tekst sluit af met: "Il est retourné très faible et en un estat déplorable en Novembre 1918".
Cyriël De Geyter in gevangenschap in 1916 |
Cyriël De Geyter (zittend rechts) samen met 5 andere Belgen uit Gemeldorp (Deftinge) in 1918 |
Cyriêl De Geyter in 1916 en in 1918 |
Info
Cyriël De Geyter
Geboren: Deftinge, 5/10/1897
Overleden: Moerbeke, 8/01/1948
Weduwnaar van: Anna De Taye
Echtgenote: Georgina De Bruyne
Moeder: Clemmence Van Brakel
Vader: Petrus De Geyter
[De randinformatie over dit onderwerp komt uit: ZUCKERMAN L., De verkrachting van België. Het verzwegen verhaal over de eerste wereldoorlog, Antwerpen, 2004]
[De randinformatie over dit onderwerp komt uit: ZUCKERMAN L., De verkrachting van België. Het verzwegen verhaal over de eerste wereldoorlog, Antwerpen, 2004]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten